Monumentale eikenhouten kussenkast

Het is een 17e-eeuwse kussenkast, die uit het Muiderslot komt. Ingelegd met palissander hout. Met twee deuren met elk twee panelen welke zijn voorzien van verschillende taferelen. Het lijken fabeldieren; twee draken met drie granaatappels. Granaatappels staan symbool voor vruchtbaarheid. De Egyptenaren dachten dat granaatappelsap een levenselixer was dat onsterfelijk maakte.

Vier taferelen waarvan de bovenste twee afbeeldingen de draak met de staart omhoog en de onderste twee afbeeldingen met de staart omlaag. Van de linker deur zijn de granaatappels verdwenen. Bij de rechter deur zijn ze nog aanwezig. Tussen de panelen een fries met houtsnijwerk.

De bovenkant van de kast, de rijk versierde kuif, is versierd met een cupido met daarnaast druivenranken en vogels. Deze kuif wordt gedragen door drie met kerfsnede gedecoreerde panelen met pilaster versierd met drie spelende kinderen, een hoepel, kleppers en stokjes.

Onderaan is de kast gedecoreerd met drie leeuwenkoppen. De kast staat op twee zwart gepolitoerde bolpoten. Afmetingen: hoogte:201 cm, breedte: 148 cm, diepte: 48 cm. De kuifmaten: hoogte: 27 cm, breedte: 176 cm, diepte: 73cm