Exposities 2019

Oude Prenten – Nieuwe Verhalen

Oude Prenten – Nieuwe Verhalen

Boudewijn Verhoef groeide op in Maarn. Zijn vader was erg in geschiedenis geïnteresseerd en had veel oude boeken waar de prenten uitgescheurd waren, dat maakt nieuwsgierig. Het wekte zijn interesse naar de prenten en in de geschiedenis daarvan. Dat gaat hij onderzoeken. Zelf zegt hij: ”Soms lijkt het erop dat ik ben blijven steken in de 17e en 18e eeuw. Alles wat ik doe, mijn werk als clavecimbelbouwer en mijn interesses hebben met deze periode te maken”.

Expositie “De stad Gorinchem 1662-1762”

Expositie “De stad Gorinchem 1662-1762”

De expositie geeft aandacht aan de periode van 1662-1762 in Gorcum; De invloed en de betrokkenheid van Gorcum bij van de Admiraliteit “De Maze”. Zijn rol in de Engelse Oorlogen, vanaf de eerste Engelse oorlog voeren schepen mee die naam Gorcum of Gorinchem dragen. De export van pijpen, Gorcum is op dat moment de tweede exportstad van pijpen in de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.

expositie-spannende-reis-hendrick-hamel

De spannende reis van Hendrick Hamel

Na intensief onderzoek en in goede samenwerking met de cultuurcoach van de gemeente Gorinchem, het Hendrick Hamel Museum, de leerlingen en stagiaire van het jeugdatelier Gorinchem, heeft Marleen van Zwienen een nieuw boekje geschreven over Hendrick Hamel. Het boekje is gebaseerd op het Hendrick Hamel journaal, waarin hij zijn avonturen in Korea heeft opgeschreven.

Van Gogh naar Hamel

Expositie “Van Gogh naar Hamel”

Marc Boom, woonachtig in onze vesting, reproduceerde onder andere portretten van de schilder Vincent van Gogh. Niet met een penseel maar met zijn fotocamera en hedendaagse mensen met treffende gelijkenis in de hoofdrol. Nadat Marc met zijn Vincent van Gogh-portretfoto, „Zelfportret met verbonden oor en pijp‟ de portretprijs 2016 van Digi Foto Pro magazine won, kreeg zijn werk aandacht van meerdere grote musea in Nederland.

Expositie “De vergeten oorlog”

Expositie “De vergeten oorlog”

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek “Korea-oorlog: Bitter leiden en atoomdreiging” is een expositie ingericht in het Hendrick Hamel Museum over de vergeten oorlog door Jihyun Park (UVA) en Marissa Wouda (Universiteit Leiden). In deze oorlog werd door de VN-veiligheidsraad besloten tot militaire steun aan Zuid-Korea.