Exposities 2018

expositie contrast

Expositie “Contrast”

Op 23 november werd in het Hendrick Hamel Museum om 16.30 uur de expositie “Contrast” geopend door Prof. Dr. Remco Breuker, bekende Korea specialist en hoogleraar Korea studie in Leiden. Zeldzame gravures van Gorinchem uit de 17de eeuw en als contrast voor westerlingen eeuwenoude, niet te begrijpen, Koreaanse kaarten. Als echte pronkstukken de drie eerste drukken van het journaal uit 1668 en het ware verhaal van Hendrick zelf.

naaldkunst-the-royal-palace

Naaldkunst “The Royal Palace”

De ambassadeur van Korea en wethouder Dick van Zanten openden woensdag 19 september 2018 de expositie The Royal Palace. De expositie toonde diverse werken van naaldkunstenares Jung Sook- Lee. De kleurrijke expositie in het Hendrick Hamel Museum is slechts een deel van een grotere expositie van Jung sook-Lee die momenteel over de wereld reist en toont naast traditionele borduurwerken ook een aantal mode me werken.

Clay into Culture

Clay into Culture

Korea has a long and great tradition in ceramics, with the fanciful shapes of Shilla pottery (which inspired Picasso), the famous “kingfisher-blue” Goryeo celadon, the artistic freedom of buncheong wares, and the serenity of Joseon-period white porcelain. These days the Korean ceramic tradition is continued by many potters, some of whom produce work that meticulously follows ancient traditions, so that today in Seoul one can easily (although not cheaply) buy an exact copy of a beautiful vase from the 13th century.

Hamelhuisje KLM - Canal House Parade

Canal House Parade

Van 13 juli t/m 10 Augustus 2018 waren 16 KLM huisjes te zien op Het Eind. Ons eigen Hamelhuis is ook te bewonderen. Na het succes van de Canal House Parade op het Museumplein in Amsterdam en in Rotterdam, kwam de expositie naar Gorinchem en stond van 13 juli tot 19 augustus 2018 aan de sfeervolle Lingehaven in Gorinchem.

sound of movement

The Sound of Movement

De expositie “The Sound of Movement”, van de beroemde Koreaanse kunstenares Jeesun Mo werd 14 mei feestelijk geopend. Zij exposeert een aantal prachtige schilderijen, waarin kunst en muziek met elkaar zijn verweven. Eerder exposeerde zij in New York, Italië, Singapore en Oostenrijk.

celadon-fortes-lyceum-celafortes

Celafortes

Twee jaar geleden mochten wij voor het eerst werk laten zien van leerlingen van HAVO 2 van het Fortes Lyceum. Het werd een geweldig succes. Inmiddels zijn de leerlingen twee jaar verder en is de groep aangevuld met leerlingen van atheneum 4. Sommigen van hen bereiden zich voor op een opleiding aan de kunstacademie. Wij als museum hebben dan ook geen moment getwijfeld toen de vraag kwam of ze nog eens mochten exposeren.

Expositie "Iconen" - Marco van Trigt

Expositie “Iconen” – Marco van Trigt

Op 15 februari 2018 werd door Jack Oostrum de expositie “Iconen” van de Gorcumse kunstenaar Marco van Trigt geopend. Van Trigt wilde in zijn nieuwe expositie laten zien hoe het samengaan van de oudst bekende technieken zoals het gieten van brons in samenhang met het omarmen van nieuwe technieken zoals printen in 3D een vernieuwing ontstaat van organisch gekromde vlakken die bij voorbaat onmogelijk lijken.