Oude Prenten – Nieuwe Verhalen

Boudewijn Verhoef groeide op in Maarn. Zijn vader was erg in geschiedenis geïnteresseerd en had veel oude boeken waar de prenten uitgescheurd waren, dat maakt nieuwsgierig. Het wekte zijn interesse naar de prenten en in de geschiedenis daarvan. Dat gaat hij onderzoeken. Zelf zegt hij: ”Soms lijkt het erop dat ik ben blijven steken in de 17e en 18e eeuw. Alles wat ik doe, mijn werk als clavecimbelbouwer en mijn interesses hebben met deze periode te maken”.

Na zijn verhuizing naar Gorcum ziet hij bij vrienden en kennissen een aantal gravures en etsen van de stad uit deze periode.  Hierdoor wordt hij gegrepen en hij wil er meer en meer van weten. Hij heeft inmiddels een grote collectie  prenten, gravures, etsen en tekeningen van de Stad Gorinchem. Ook landkaarten waar de stad opstaat zijn een onderdeel van deze collectie. Hierdoor is er een mooi beeld ontstaan van de groei en de economische ontwikkeling welke in deze periode in de stad plaats vond.

Oude Prenten – Nieuwe Verhalen
Oude Prenten – Nieuwe Verhalen

Met de expositie wil Boudewijn Verhoef met zijn verzameling en een aantal bruiklenen, Gorcumers en bezoekers van de stad betrekken bij het verhaal van de groei, hoe de makers destijds de stad zagen en hoe we het nu zien. Want nu kijken we anders naar prenten dan de makers toen. Soms waren ze niet eens in de stad geweest, maar baseerden de makers zich op prenten van anderen.

Er is op 17 november een bijzondere uitgave van de Historische Vereniging ’Oud Gorcum’ verschenen. Het is een boek waarin bekende en minder bekende Gorcumers en 1 Woerkumer een eigen verhaal hebben geschreven bij een prent uit de collectie die hij of zij toegewezen heeft gekregen. Dit boek is bij de expositie ter inzage aanwezig en te koop in de museumwinkel.

Wij danken de Vereniging van vrienden van de Grote Kerk, voor het uitlenen van panelen, zodat alle 55 prenten geëxposeerd kon worden in ons museum. De expositie is te zien vanaf woensdag 20 november 2019 tot 1 februari 2020.