Turtle ship Kobukson

Het vlaggenschip van admiraal Yi Sun-sin, een nationale held van Korea te vergelijken de admiralen Nelson en de Ruyter. Toen Japan in 1592 Korea met 300.000 man binnen viel wist admiraal Yi in 23 zeeslagen, die hij alle won, de Japanners in 1598 tot de terugtocht te dwingen door hun aanvoerlijnen af te snijden.

Zijn meest aansprekende zeeslag vond plaats op 16 september 1597, toen hij met 13 schepen door een uitgekiende tactiek 330 Japanse schepen wist te verslaan. De kwaliteit van het ’turtle’ ship stak ver boven de Japanse schepen. De afmetingen van een ’turtle’ship zijn: Lengte: 34,2 m, hoogte: 6,4 m, Breedte: 10,3 m. 33 Geobukseon Geobukseon is een type oorlogsschip dat gebruikt werd in Korea tijdens de Joseondynastie. Het schip behoorde tot de zogenaamde Panokseon-klasse. Het schip werd actief ingezet tussen de 15de en de 18de eeuw.

De naam van het schip betekent letterlijk schildpadboot, een naam die het te danken heeft aan het schild waarmee het bovendek bijna geheel werd overspannen. Aan de beroemde Koreaanse admiraal Yi Sun-sin wordt het ontwerpen en bouwen van de geobukson toegeschreven. Zijn schildpad-schepen waren ten minste voorzien van vijf verschillende kanonnen tijdens de zeeslagen tegen de Japanners. De schepen van admiraal Yi Sun-sin waren voorzien van een gepantserd dek met scherpe spitsen. Een replica van een geobukseon op schaal in het Hamel museum van Gorinchem.

Keobukseon Research Center Moderne schildpadschepen zijn gereconstrueerd voor commerciële en academische doelen. Het Keobukseon Research Center (거북선연구원), een commercieel bedrijf, heeft veel onderzoek gedaan naar het originele ontwerp van de schildpadschepen. Diverse schepen werden door hun gebouwd voor commercieel gebruik. Ze werden bijvoorbeeld gebruik in Koreaanse historische soaps zoals; The Immortal Admiral Yi Sun-shin (불멸의 이순신).

  • YouTube: Technology Korea – a Powerful Battleship Of The 16th Century, 8 sep. 2011 – Geüpload door mars 1936 (7 min.35 sec)
  • YouTube: Korea battleship of the 16th Century 17, dec. 2013 – Geüpload door K-POP SHAFT (10 min).