Expositie “In verscheidenheid gelijk”

In het Hendrick Hamel Museum worden op dit moment 20 olieverf schilderijen getoond van de Gorinchemse fijnschilder Cordula van der Stadt.
Met de expositie “In Verscheidenheid Gelijk” wordt door middel van tien tweeluiken een brug geslagen tussen de culturen van Nederland en Zuid-Korea.
De schilderijen laten onderdelen van klederdracht en cultuur zien van beide landen.

Nederland koppelt klederdracht veelal aan plaatsen en streken, terwijl de dracht van de Koreanen veel meer voortkomt uit hun dynastieën. Toch is het opmerkelijk te zien hoeveel overeenkomsten er juist zijn tussen de rituelen en klederdracht. Met een vluchtige blik lijkt het of er veel en grote verschillen zijn, maar als je beter, langer kijkt dan zie je dat er juist ontzettend veel mooie gelijkenissen zijn. De vorm of versierselen zijn wellicht anders, maar de functie is vaak hetzelfde; een uiting van status, bijvoorbeeld. Je kunt, ondanks de verschillen, aan de manier van kleden zien of iemand getrouwd is of van goede of juist eenvoudige komaf.

De schilderijen worden ondersteund door teksten in het Nederlands en Koreaans en zijn samen met originele kledingstukken en accessoires te zien tot 30 april 2022.

Expositie "In verscheidenheid gelijk"