EXPOSITIE H.A.Ravenswaaij (1891-1972), schilder met passie voor Gorcum & de natuur

Naar aanleiding van zijn 50e sterfdag organiseert het Hendrick Hamel Museum van 14 mei t/m 18 september 2022 een tentoonstelling met een selectie van de mooiste schilderijen en aquarellen van H.A. Ravenswaaij.

Bezoekers kunnen genieten van sfeerrijke, gedetailleerde Gorcumse stadsgezichten en met veel liefde geschilderde bloemcomposities. De populaire kunstenaar had een groot oeuvre en menig Gorcumer koestert thuis ‘een Ravenswaaij‘ aan de wand. Hij was veelzijdig en maakte ook tekeningen en grafiek, was dichter, kunstcriticus, film- en toneelrecensent en schreef toneelstukken.

Zijn geboortestad Gorinchem en omgeving speelt altijd een belangrijke rol in zijn werk. Zo zien we in de expositie onder meer prachtige riviergezichten, een romantisch kijkje in de Lingehaven bij het Eind en – half verscholen achter het groen op de vestingwal – het monumentale Tolhuis. Maar ook de Gasthuisgang, het steegje tussen Groenmarkt en Gasthuisstraat, zowel in de zomer als in de winter. Klapstuk van de expositie is een groot schilderij met de Altenawal en de – in 1916 afgebroken – oliemolen de Eendracht. Een Gorcums plekje met prachtig uitzicht over de rivier en geliefd bij de vele wandelaars die van de vestingwal komen genieten.

“Met grote fijnzinnigheid en niet meegesleept in de haast van de twintigste eeuw benadert hij het onderwerp met respect en zet tere en hevige kleuren neer op doek….”, zo typeerde beeldhouwer Marcus Ravenswaaij het werk van zijn vader. Dat gold vooral ook voor de bloemen, vogels en insecten, die de schilder vastlegde.

Voor de samenstelling van de tentoonstelling maakte het museum dankbaar gebruik van de medewerking van het Gorcums Museum en van Marijke Ravenswaaij-Deege, schoondochter van de kunstenaar.

EXPOSITIE H.A.Ravenswaaij (1891-1972), schilder met passie voor Gorcum & de natuur
De Atenawal met oliemolen de Eendracht, olieverf op doek, 80 x 100 cm

De Atenawal met oliemolen de Eendracht, olieverf op doek, 80 x 100 cm
copyright: M.A. Ravenswaaij-Deege, foto: Dick Bosch