Expositie “Contrast”

Op 23 november werd in het Hendrick Hamel Museum om 16.30 uur de expositie “Contrast” geopend door Prof. Dr. Remco Breuker, bekende Korea specialist en hoogleraar Korea studie in Leiden. Zeldzame gravures van Gorinchem uit de 17de eeuw en als contrast voor westerlingen eeuwenoude, niet te begrijpen, Koreaanse kaarten. Als echte pronkstukken de drie eerste drukken van het journaal uit 1668 en het ware verhaal van Hendrick zelf.

De aankomst in juli 1668 van 7 opvarenden van de Sperwer was groot nieuws en haalde de krant. Uitgevers zagen brood in dit spannende avontuur en wilden allemaal de eerste zijn die het op de markt bracht. Het verslag van Hendrick Hamel viel onder het “beroepsgeheim” van de VOC en mocht niet ingezien worden.

Dus werd het “gelekt”. In augustus ging het journaal al over de toonbank. Gillis Saagman bracht de meest populaire uitgave op de markt. Spannend, prettig leesbaar, goed geïllustreerd en tegen een zacht prijsje zodat iedereen het zich kon veroorloven. Dat Saagman, om het verhaal smeuïger te maken er zelf extra spannende en gruwelijke details aan toegevoegd had en de afbeeldingen niets met de Koreaanse realiteit van doen hadden, deed er minder toe. Wie zou daar achter komen? Dat juist deze uitgave met al zijn “nepnieuws” veelvuldig vertaald werd en zo de wereld in ging was jammer voor Hamel. Zijn verhaal zou, ten onrechte, eeuwenlang als “onbetrouwbaar” worden betiteld.

expositie contrast