GORINCHEM “Live the Dream, Walk into the Spotlight”

GORINCHEM “Live the Dream, Walk into the Spotlight” is de nieuwe interactieve expositie over de Gorinchemse helden van nu die net als Hendrick Hamel zichzelf in hun vakgebied op de internationale kaart hebben gezet. Het gaat om hiphop legendes Redo, Nazgul en Double G en het dansgezelschap BreakSquad. De expositie is van 19 september tot en met 29 november.

In 1653 leed Hendrick Hamel schipbreuk op een Koreaans eiland, zat 13 jaar in gevangenschap en ontsnapte uiteindelijk naar Japan. Hij werd beroemd nadat hij in 1666 zijn journaal schreef over zijn belevingen. Nu, 354 jaar later zijn er enkele Gorinchemmers die net als Hamel over de hele wereld bekend zijn geworden.

In de interactieve expositie worden de hiphop legendes van Redo, Nazgul, Double G en dansgezelschap Breaksquad vertelt. Deze Gorinchemmers zijn internationaal bekend geworden door hun talent en passie voor hiphop.

BREAKSQUAD

De internationale dansgezelschap BreakSquad heeft al vele prijzen op hun naam weten te zetten. Vorig jaar was het dansgezelschap afgereisd naar Korea om internationale prijzen te halen met hun dans skills. In Nederland is de BreakSquad vooral bekend geworden met de televisieprogramma ‘Holland got Talent’. Daar wisten ze de finale te halen.

REDO & NAZGUL

De bedenkers van de internationale dansgezelschap BreakSquad zijn Redouan Ait Chitt (artiestennaam Redo) samen met Jeroen van der Linden (artiestennaam Nazgul). Redo is ondanks zijn lichamelijke beperking op grote hoogte gebracht door zijn gevoel voor ritme. Zo mocht de Gorinchemmer al eerder dansen tijdens het afscheidsconcert van toenmalig koningin Beatrix en zal hij volgend jaar dansen bij tijdens de opening van de 2de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Nederland. Vorig jaar behaalde Redo “De Zwaan”, een nationale erkenning vanuit de theaterwereld. Nazgul heeft over de hele wereld bboy battles gevoerd. Hier wist hij altijd wel in de finale te komen en zelfs met grote regelmaat de titels te pakken zoals wereldkampioen.

DOUBLE G

Georgios Lazakis, ook bekend als Double G, draait al jaren mee in de muziekwereld. Hij behaalde succes van het winnen van ‘Rock Around The World’ met Devastators tot zijn immense succes met de Kyteman’s Hip Hop Orchestra. Hiervoor heeft Georgios inmiddels een gouden en platina plaat op zijn naam staan. Zijn talent en passie zijn beloond met optredens op Lowlands tot aan Soweto in Zuid-Afrika.

Tijdens de interactieve expositie kunnen deelnemers letterlijk net als deze Gorinchemse helden in de schijnwerpers staan. ,,Wat deze Gorinchemse helden laten zien is dat je kunt inspireren richting de toekomstige generaties. En dat willen wij als Hendrick Hamel museum ook bij de aankomende helden doen. Daarom willen wij kinderen gaan uitdagen om letterlijk en figuurlijk in de spotlight te komen staan. Daarnaast kunnen kinderen hun ervaring op papier zetten”, vertelt Manager Museum Operations van het Hendrick Hamel museum Georgios Fergadis. ,,Aan het einde kiest een jury de meest inspirerende foto en tekst uit. Deze kinderen winnen dan een prijs die hen hopelijk verder zal brengen in hun talent.”