Expositie kunstenares Yang Soon Yeal

In het Hendrick Hamel Museum wordt 9 juni 2016 de expositie van de Koreaanse kunstenares Yang Soon Yeal (52) geopend. Deze veelzijdige kunstenares exposeert sinds 1996 in Korea, Japan en Amerika en nu voor het eerst in Europa. Soms in groepsverband maar meestal solo.

Voor deze expositie “I long for my home” heeft zij veel nieuw werk gemaakt. Zo zijn er schilderijen, sculpturen, hologramboxen en een installatie bestaande uit 16 banieren van Koreaans papier te zien. In deze werken wil zij de heimwee van Hendrick Hamel naar zijn geboortegrond tijdens zijn gevangenschap in Korea (1653-1666) tot uitdrukking laten komen. Via videokunst brengt zij beelden van Jeju-eiland, waar Hendrick met het schip “Sperwer” schipbreuk leed, naar zijn geboortehuis in Gorinchem.

De opening van de expositie wordt om 15.30 uur verricht door de Koreaanse ambassadeur Mr. Jonghyan Choe en Rob Kreszner, conservator van het Gorcums Museum. Dit zal vooraf gegaan worden door een performance van de kunstenares dat zich grotendeels in de openlucht zal afspelen. In een klein gezelschap zal zij, met de Werkendamse rietaak “de Vier Gebroeders” over de Merwede Gorinchem naderen. Via de sluis in de binnenstad zal zij, varend door de haven en wandelend naar het museum, de bijzondere reis en thuiskomst van Hendrick gestalte geven.

Dat zelfs vanuit het buitenland interesse voor deze performance is, blijkt uit de aanwezigheid van een Franse filmploeg. De performance zal vanaf de kades van de haven en de openbare weg tussen de haven en het Hendrick Hamel Museum aan de Kortendijk, te zien en te volgen zijn. De opening van de expositie zal alleen voor genodigden zijn. Vanaf 10 juni tot 9 september is de expositie voor publiek te bezichtigen gedurende de openingstijden van het museum.