info@hendrickhamelmuseum.nl  |  0183 - 200 100

Hamels Verhaal

NEDERLANDSE ZEEVAARDER

Hendrick Hamel (Gorinchem, 1630 – Gorinchem, 12 februari 1692) was een Nederlandse zeevaarder. Hij is vooral bekend geworden door zijn reisverslag (Journael), dat in Europa tijdenlang de enige bron van informatie was over Korea. Hij was daardoor heel bekend in Korea en werd er zelfs geëerd, in Nederland was hij bijna vergeten.

BUSSCHIETER

In 1650 trad Hendrick in dienst van de VOC als busschieter. In 1653 stapte hij in Batavia aan boord van het jacht de Sperwer. Hij was toen al opgeklommen tot boekhouder. Eindbestemming van de Sperwer was de Nederlandse handelspost Deshima, bij Nagasaki in Japan. Onderweg zou het schip een nieuwe gouverneur naar Formosa (tegenwoordig Taiwan) brengen.

AANHOUDENDE STORM

Na dagen van aanhoudende storm werd het schip de Sperwer uit zijn koers geslagen. Op 15 augustus sloeg het kapot op de rotsen voor een toen nog onbekend eiland. Later bleek dit Quelpaerts-eiland te zijn, het huidige Jeju. Van de 64 opvarenden overleefden 36 de schipbreuk, onder wie Hendrick Hamel.

GEVANGEN GENOMEN

De overlevenden van het schip de Sperwer werden door soldaten gevangen genomen en naar de gouverneur van het eiland gebracht. De Koreaanse koning stuurde de Nederlander Jan Jansz. Weltevree naar Jeju om met de schipbreukelingen te praten. Weltevree was afkomstig uit De Rijp en al eerder in Korea terechtgekomen. Lange tijd gebeurde er niets. Een poging tot ontsnappen mislukte. Eind mei kregen de overlevenden van de schipbreuk bericht dat ze naar het hof van de koning in Seoul gebracht zouden worden.

ONTSNAPPING

Eenmaal bij de koning aangekomen, werden ze bij zijn lijfwacht ingedeeld. In maart 1656 werden de mannen overgebracht naar een stad met een fort, bij het huidige Gangjin. Ze verbleven daar zeven jaar. In 1663 werden de nog 22 overlevenden vanwege een hongersnood over drie steden verspreid. Hamel kwam met vier maten terecht bij het huidige Yeosu, waar hij drie jaar later met zeven anderen wist te ontsnappen naar Nagasaki.