info@hendrickhamelmuseum.nl  |  0183 - 200 100

Exposities

Ali Stekelenburg exposeert in het Hendrick Hamel Museum.

Ali , geboren in Dalem maar inmiddels vele jaren Gorcumer, is van jongs af aan geïnteresseerd in kunst en dan voornamelijk tekenen en schilderkunst. Ze heeft geprobeerd een dure schildercursus te kopen, maar daar waren haar ouders niet blij mee. Gelukkig voor hen, maar misschien wel jammer voor Ali, kon de bestelling geannuleerd worden..

Ze is opgeleid als activiteitenbegeleider en heeft dit beroep twintig jaar met heel veel plezier uitgevoerd. Maar de schilderkunst bleef trekken. Sinds 1985 heeft ze dit serieus opgepakt en heeft ze vele inspirerende lessen gevolgd bij gerenommeerde Kunstenaars zoals Kees van Beuzekom en lessen gevolgd over Willem de Koning.

Zoals elke schilder is het een heel groeiproces om je eigen stijl en vorm te vinden en ook Ali heeft zo’n weg bewandeld. Van de klassieke realistische schilderijen, naar meer abstracte grote en zeker kleurrijke doeken.. Maar ook schilderijen van typisch Gorcumse taferelen. Het plezier in het schilderen spettert er van af!

De expositie is te zien van 14 februari tot 31 maart . U bent welkom in het Hendrick Hamel Museum van woensdag tot en met zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur en op de tweede zondag van de maand , Culturele Zondag Gorinchem, van 13.00 tot 17.00 uur.

Expositie Oude Prenten – Nieuwe Verhalen.

Boudewijn Verhoef groeide op in Maarn. Zijn vader was erg in geschiedenis geïnteresseerd en had veel oude boeken  waar de prenten uitgescheurd waren, dat maakt nieuwsgierig.

Het wekte zijn interesse naar de prenten en in de geschiedenis daarvan. Dat gaat hij onderzoeken.
Zelf zegt hij : ” Soms lijkt het erop dat ik ben blijven steken in de 17e en 18e eeuw, alles wat ik doe, mijn werk als clavecimbelbouwer en mijn interesses hebben met deze periode te maken”.
Na zijn verhuizing naar Gorcum ziet hij bij vrienden en kennissen een aantal gravures en etsen van de stad uit deze periode.  Hierdoor wordt hij gegrepen en hij wil er meer en meer van weten.
Hij heeft inmiddels een grote collectie  prenten, gravures, etsen en tekeningen van de Stad Gorinchem. Ook landkaarten waar de stad opstaat zijn een onderdeel van deze collectie.
Hierdoor is er een mooi beeld ontstaan van de groei en de economische ontwikkeling welke in deze periode in de stad plaats vond.
Met de expositie wil Boudewijn Verhoef  met zijn verzameling en een aantal bruiklenen, Gorcumers en bezoekers van de stad betrekken bij het verhaal van de groei, hoe de makers destijds de stad zagen en hoe we het nu zien. 
Want nu kijken we anders naar prenten dan de makers toen. Soms waren ze niet eens in de stad geweest, maar baseerden de makers zich op prenten van anderen.
Er is op 17 november een bijzondere uitgave van de Historische Vereniging’Oud Gorcum’ verschenen. Het is een boek waarin bekende en minder bekende Gorcumers en 1 Woerkumer een eigen verhaal hebben geschreven bij een prent uit de collectie die hij of zij toegewezen heeft gekregen. 
Dit boek is  bij de expositie ter inzage aanwezig en te koop in de museumwinkel.
Wij danken de de Vereniging van vrienden van de Grote Kerk, voor het uitlenen van panelen, zodat alle 55 prenten geëxposeerd kon worden in ons museum.
De expositie is te zien vanaf woensdag 20 november 2019 tot 1 februari 2020.

Expositie “De stad Gorinchem 1662-1762” in het Hendrick Hamel Museum.

De expositie geeft aandacht aan de periode van 1662-1762 in Gorcum;
De invloed en de betrokkenheid van Gorcum bij van de Admiraliteit “De Maze”.
Zijn rol in de Engelse Oorlogen ,vanaf de eerste Engelse oorlog voeren schepen mee die naam Gorcum of Gorinchem dragen,
De export van pijpen, Gorcum is op dat moment de tweede exportstad van pijpen in de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën,
en de 20 bijbeluitgaven tussen 1662 en 1762 tonen ons hoe belangrijk de positie van onze stad in deze periode is.
Daardoor floreerde de handel en nijverheid en ook kunstenaars vestigen zich in Gorcum.

Al deze onderwerpen en meer komen aan bod in deze prachtige expositie “De stad Gorcum 1662-1762 waar de prachtige gravures, aquarellen en voorwerpen uit deze periode het aanzien aantonen.

De expositie is te bezoeken van 27 september tot 31 oktober in het Hendrick Hamel Museum, Kortendijk 67, 4201KS Gorinchem. Toegangsprijs; Volwassenen € 4,50 Kinderen 4 t/m 12 jaar en CJP € 2,50.

Foto’s: Dick Bosch

Nieuwe expositie “De vergeten oorlog” in het Hendrick Hamel Museum.

66710013_2104724036317084_1345742966144106496_nDeze expositie gaat over de Korea oorlog waar veel Nederlandse militairen gestorven zijn. We vertellen het persoonlijke verhaal van een Nederlandse en Koreaanse veteraan. De expositie is te bezoeken van 12 juli 2019 tot 11 september 2019 en de entree is gratis.

Expositie De spannende reis van Hendrick Hamel
9 juni t/m 23 Juni 2019

web marleenNa intensief onderzoek en in goede samenwerking met de cultuurcoach van de gemeente Gorinchem, het Hendrick Hamel Museum, de leerlingen en stagiaire van het jeugdatelier Gorinchem, heeft Marleen van Zwienen een nieuw boekje geschreven over Hendrick Hamel.
Het boekje is gebaseerd op het Hendrick Hamel journaal, waarin hij zijn avonturen in Korea heeft opgeschreven. De tekeningen zijn gemaakt door 9 jarige leerling Robin Noorloos, de grafische nabewerking door stagiaire Sandra de Haas.
De tekeningen van het boekje worden tentoongesteld in de expositieruimte van het Hendrick Hamel Museum van zondag 9 juni t/m zaterdag 23 juni.
Het boekje is ook te koop in de museumwinkel van het Hendrick Hamel Museum voor €12,50.

Expositie Van Gogh naar Hamel
26 april t/m 29 mei 2019

van gogh naar hamelNa een jaar onderzoek en conceptontwikkeling heeft Marc Boom Photography op geheel eigen wijze Hendrick Hamel “geportretteerd”. Dit kunstwerk krijgt een vaste plaats in ons museum. Het portret wordt tijdens de opening van deze nieuwe wisselexpositie onthuld door wethouder Ro van Doesburg in aanwezigheid van de ambassadeur van Zuid-Korea, de pers en genodigden.
Marc, sinds kort woonachtig in onze vesting, reproduceert onder andere portretten van de schilder Vincent van Gogh. Niet met een penseel maar met zijn fotocamera en hedendaagse mensen met treffende gelijkenis in de hoofdrol. Nadat Marc met zijn Vincent van Gogh-portretfoto, ‘Zelfportret met verbonden oor en pijp’ de portretprijs 2016 van DigiFoto Pro magazine won, kreeg zijn werk aandacht van meerdere grote musea in Nederland. Zijn Van Gogh-portretfoto’s waren te zien tijdens de het Nederlands Filmfestival 2017 ter ere van de film Loving Vincent.
Onlangs is Marcs foto ‘Ik kan alles weerstaan behalve verleiding’ medewinnaar van de Telling a Story contest geworden en was deze te zien tijdens de Innovative Art Fair in de World Cultural Heritage Site Zollverein in Essen, Duitsland. Dezelfde foto was tevens medewinnaar in de “My Favorite Shots” exhibition in de Caballero Fabriek in Den Haag.
Voor dat zijn werk, net terug uit Spanje, doorreist naar Zweden is het nu voor het eerst te zien in Gorinchem.